Cand se Planteaza Tuia Smaragd - Informatii Plantare

  • June 25, 2017
  • TuiaSmaragd

Thuja occidentalis - var. ”columnaris” si Thuja occidentalis var. ”smaragd”(tuia smarald)

Speciile din genul THUJA in general se preteaza bine la plantarea solitara(individuala), in aliniamente precum si sub forma de gard viu suportand foarte bine tunderea frunzisului.

Unde se preteaza a se instala?

Exemplarele tinere din varietatile enumerate anterior (precum si cele adulte) sunt iubitoare de lumina, prefera soluri bogate in substante nutritive, suportand bine iernile geroase cu sau fara strat de zapada (iarna este bine ca neaua proaspat asternuta sa fie indepartata de pe frunzisul acestor plante - pentru a nu le ingreuna si impicit modifica postura).

Pentru a intelege necesitatile de cultura ale acestor varietati de tuia se impune a se mentiona ca pentru infiintarea unei culturi, fie ea compusa si din cateva plante menite ofere un aspect unic si natural zonei in care sunt amplasate, este nevoie de plante tinere cuprinse intre 3 -7 ani, cu dimensiuni (inaltimi) intre 50 si 120cm, plante cu un grad ridicat de adaptabilitate la diversitatea de conditii existente la noi in tara.

Portul (forma) acestor varietati de tuia este oarecum diferit:

  • cea columnara “sora mai mare” cu inaltime de pana la 8-10 m, forma coroanei fiind cilindrica si aproape uniforma de la baza coroanei spre varful acesteia (fapt pentru care nu necesita toaletarea)
  • varietatea smaragd sau "smarald" cu inaltime de pana la maxim 5-6 m, coroana conica si atuul culorii frunzisului de culoarea smaraldului (toaletarea coroanei se impune doar la exemplarele care nu se incadreaza natural in profilul conic specific.

Cand este optima instalarea (plantarea) acestor plante si cum se face?

Perioadele optime de plantare sunt primavara in lunile aprilie-mai si toamna in septembrie - octombrie pentru exemplarele cu radacini nude (fara balot de pamant) cat si pentru cele cu balot de pamant din solul unde au fost crescute. Limita acestor intervale de timp se poate “impinge” spre maximum adica in lunile mai si noiembrie cu conditia folosirii de puieti crescuti in recipiente de cultura, dar nu mai tarziu de ivirea primului inghet la sol.

Daca solul este generos in substante nutritive (asemanator celui din gradina de zarzavat) la plantare se practica gropi patratice corespunzatoare marimii radacinilor (cu conditia ca aceste sa fie pozitionate cat mai aproape de natural) 25/25/30cm; 30/30/35cm, etc. In cazul in care solul prezinta urme de var, moloz , ciment, carburanti - lubrifianti sau orice alte materiale improrii cresterii si dezvoltarii plantelor, se practica gropi ceva mai mari in care seva adauga la plantare substrat fertil, astfel dimensiunile gropii vor fi cu 10 cm mai mari, ex. 35/35/40cm; 40/40/45 cm.

Cu substratul fertil se tapeteaza interiorul gropilor si in care se planteaza efectiv, poate fi compus din: 30% turba aditivata (cu NPK in proportii egale), 35%humus, 35% pamant de telina sau alte compozitii asemanatoare propice cultivarii plantelor. Substatul de plantare se taseaza repetat de 2-3 ori in jurul puietului si se uda cu 2,5-3,5 l apa zilnic timp de 10 zile. Pentru gard viu puietii se dispun la o distanta de 60-70 cm unul de altul, iar pentru aliniamente la minim 1,5 m unul de celalalt.

Cum se intretin plantele de tuia?

Intretinerea acestor plante se face in perioada sezonului de vegetatie si consta in toaletare, udat, administrare de substante nutritive, combaterea daunatorilor. Toaletarea coroanelor plantelor se practica in sezonul de vara mai ales la Tuia smaragd, indepartand cu foarfeca gradinarului varfurile care se dezolta in lateral si care ies din conturul natural, conic, al plantelor, se indeparteaza ramurile uscate, etc.

Cel putin o data pe an in luna aprilie se administreaza ingrasaminte de sinteza cum sunt NPK16;16;16, Osmocote (de 5-6 luni) sau ingrasamant natural (balegar, compost) in luna octombrie. In timp de seceta se mareste doza de udare a plantelor si frecventa administrarii de apa in functie de necesitati. Avand o serie de cca. 5 - 6 daunatori fitopatogeni incepand din luna aprilie se aplica doua serii de cate doua stropiri (la 7 zile); primacu substante de combatere pe baza de cupru metalic (+ produsul Bravo), cu caracterul de interventie sistemica; a doua cu substante de contact fololosite in general si la tomate. In septembrie - octombrie se aplica o serie de doua stropiri, cu repetitie la 7 zile, cu produse continand Mancozeb.

Speram ca aceste sfaturi sa va usureze plantarea / intretinerea puietilor de Tuia smaragd achiziionati din pepiniera noastra. Pentru orice alte informatii suplimentare legate de plantarea sau intretinerea plantelor va rugam sa ne contactati.