Tuia Smaragd - Combatere Boli si Sfaturi Ingrijire
- March 27, 2018
- TuiaSmaragd
Boli semnalate frecvent la specia Thuja Occidenbtalis (Tuia) Smaragd, Ienuperi, Chiparosi.
Exemplarele de Tuia Smaragd pot fi atacate de boli, in general ciuperci, care in lipsa unor tratamente adecvate pot distruge planta in intregime. Cele mai “virulente” in ordinea efectelor periculoase asupra exemplarelor din speciile si varietatile amintite, enumeram:
- Kabatina - provoaca moartea / uscarea plantei - se manifesta la inceputul sezonului de vegetatie prin colorarea frunzisului plantei de la varf spre baza, de la galben spre rosu si apoi la maroniu cu puncte negre.
- Cercospora - provoaca necroza / moartea ramurilor de la interiorul coroanei spre exterior / varf- coloratia frunzelor trecand de la un galben spre un maro-brun. Nedepistarea la timp, deci neintervenind cu tratamente duc la moartea plantei.
- Berckmann : o ciuperca ceva mai putin agresiva dar care afecteaza buna dezvoltare si aspectul ornamental al plantei - se manifesta prin necrozarea frunzelor si colorarea acestora de la verdele specific la maro roscat, incepand de la varful ramurilor spre interiorul acestora.
Sfaturi pentru prevenirea acestor ciuperci la exemplarele de Tuia Smaragd
Atat pentru exemplarele de Tuia Smaragd cat si la Ienuperi sau Chiparosi se aplica o serie de masuri simple de preventie si la indemana oricui:
- evitam pe cat posibil excesul de umiditate din sol care favorizeaza instalarea si dezvoltarea ciuperculor daunatoare si nu numai.
- se evita administrarea apei prin aspersiune, seara(cand este foarte cald), pe frunzisul incins de arsita zilelor calduroase.
- udatul se practica la radacina plantei - dimineata.
- nu se toaleteaza plantele pe timp cu mare umiditate, pe frunzisul umed.
Combaterea raspandirii acestor ciuperci - combaterea efectului lor daunator
- Ca prima masura dupa instalarea ciupercilor daunatoare mentionam strangerea partilor afectate ale plantelor (frunze, ramuri, tulpini secundare), indepartarea si arderea imediata a acestora.
- Interventii repetate in ciclul de dezvoltare al ciupercilor parazite prin stropiri. Acestea este indicat a se executa cu vermorelul sau alte pompe - motopompe, incepand de la nivelul frunzisului spre tulpina.
- Stropirile cu substante chimice incep din toamna (septembrie - octombrie) cand prin interventii repetate cu substante pe baza de cupru metalic se urmareste evitarea instalarii ciupercilor parazite;
- Apoi primavara dupa intrarea in vegetatie si in paralel cu combaterile care se executa la legume - tomate, vita de vie, se intervine cu stropiri repetate la 7-10 zile, cu substante de combatere pe baza de cupru (cate 2 succesiv) in alternanta cu folosirea de substante pe baza de sulf(tot cate 2 succesiv), in vederea intreruperii ciclurilor de dezvoltare ale ciupercilor daunatoare, evitand astfel efectele negative pe care aceste ciuperci parazite le manifesta asupra plantelor.
- Aceste combateri este bine sa fie executate in prima parte a zilei (dar nu pe roua), evitandu-se astfel temperaturile de peste 25 grade Celsius (care le-ar diminua simtitor efectul).